Start / Agil inspiration / Skapa bra laganda

Skapa bra laganda

En bra laganda är viktigare än man tror. Det har gjorts undersökningar där man jämfört trenden över velocity med trenden över laganda. Man kan då se hur velocityn följer kurvan över laganda med viss eftersläpning. Vill vi få upp velocityn behöver vi få upp lagandan. Nedan följer ett par tips.

 

  • Ett tydligt mål för teamet är väldigt viktigt. Varför finns teamet och vad är deras leverans? Om detta blir tydligt och alla i teamet kan känna att de har ett bra och viktigt mål så finns förutsättningarna för en bra laganda.
  • I många team har de olika teammedlemmarna olika kompetens och fokuserar på olika områden. Så kan det absolut vara och för att få bättre möjlighet till samarbete och laganda i denna situation är det bra att försöka lära sig lite av vad teamkompisarna arbetar med, T-shaping alltså. Tänk som ett fotbollslag, vissa är bra på hörnor, vissa på frisparkar, några på att lägga mål och någon är målvakt. Skulle målvakten inte vara på rätt plats försöker alla andra hjälpa till och så måste vi tänka i våra team också. En för alla – alla för en. Om någon får problem måste de andra kunna hjälpa till.
  • Självstyre är väldigt viktigt också. Teamet måste själva kunna styra över sin situation. Blir de t.ex. tvingade att dra in mer i en sprint än de tror sig klara kommer inte alla att ställa upp och ge allt, de har ju inte själva sagt att de ska hinna med allt. Om någon utifrån bestämmer hur de ska lösa tekniska problem är det också lätt hänt att teamat tappar sitt gemensamma ansvar. Här behöver Scrum Mastern arbeta med organisation runt teamet så teamet får så mycket självstyre som möjligt. ​
  • En kul idé för att skapa bra laganda, och även känsla av självstyre, är att ge teamet en egen budget för teamaktiviteter som de kan styra över själva.

Har du frågor om agil organisation?