Employer Branding ett långsiktigt arbete

Har Einstein löst gåtan kring kompetensbrist och hur man hittar nålen i höstacken?

“Definitionen av galenskap är att göra samma sak igen och igen och förvänta sig andra resultat”

Ja Einstein har haft rätt i mycket. Oklart om han tänkte på rekrytering men hans statement är mycket passande på dagens rekryteringslandskap.

Det är tydligt att det är stor brist på kompetens inom flera områden. Läste nyligen en analys från Mckinsey som även den vittnar om svårigheten i att hitta rätt kompetens. The Great Attrition is making hiring harder.

Flera av oss på Aliby har varit med på tiden då en enorm databas skulle lösa alla behov. Idag pratar man inte om databas, däremot pratas det en del om talangpool! Och nej, talang är inte bara nyutexade, det är helt enkelt någon som har en speciell kompetens för just ert behov. Utöver att bygga talangpooler åt oss själva och våra kunder försöker vi hela tiden hitta nya bättre grepp i jakten på rätt kandidater.

Aliby har inte knäckt koden helt, men vi försöker ständigt undvika galenskap och utmana den sedvanliga searchen efter kandidater. Här kommer ett par saker som vi tänker på, kanske det kan inspirera er och ge gärna tillbaka era tips så kan vi bli klokare tillsammans, det är roligare så:)

  1. Vi säkerställer att de kunder vi rekryterat åt har rätt Employer brand– om de inte har det kan vi hjälpa dem dit. Rätt är ytterst individuellt!
  2. Vi arbetar med målgruppstyrd annonsering som komplement till traditionell search – det effektiviserar searchen rejält och träffar ofta målet.
  3. Givet vårt intresse för människor så får vi ofta rekommendationer av vårt nätverk. En relation som vårdas ger avkastning helt enkelt. 1+1=3 lite så.
  4. Följ inte manus- När kandidaterna väljer och vrakar bland bolag och erbjudanden så går det inte att följa manus. Man behöver se kandidaten, lyssna och förstå vad de kan vill och behöver. När vi vet det så kan vi lättare matcha mot rätt behov. Våga vara proaktiv. Om du känner en kund och dess behov och en kandidat och dess behov. Behöver man inte vänta på ett uppdrag. Match kan uppstå ändå och vi rekommenderar att vara mer proaktiv.
  5. Talangpooler som sagt. Det finns flera sätt att göra detta på och det handlar först om att identifiera vad som är just era talanger. Sen lägga planen för hur man når dem och varför de vill hänga med och runt er.

För att inte fastna i våra egna hjulspår så har vi (kraftigt inspirerade av våra agila gurus) en intern way-of-working där vi löpande utvärderar vårt arbete, resultat och vad vi kan göra annorlunda. Och du Einstein, RIP du hade rätt i så mkt:)

Behöver ni hjälp med er långsiktiga kompetensförsörjning, så hör av er, allt börjar med hej😊

Eric Mannheimer,

0706-296808

Eric.mannheimer@aliby.se

Hur jobbar ni med er långsiktiga kompetensförsörjning?

 

Kan vi hjälpa er på något sätt så ni gärna ställa frågan.

eric-mannheimer Aliby

Eric Mannheimer
0706-296808
eric.mannheimer@aliby.se