Employer Branding ett långsiktigt arbete

“Vi gör en kampanj på 2 – 3 veckor, så ska det nog lösa sig!”

Att tänka på employer branding som en temporär insats är som att träna styrketräning under tre veckor och förvänta sig ett resultat för flera år framåt. Undviker du det temporära och ser det som ett långsiktigt och kontinuerligt arbete kommer du att gå vinnande ur slaget om talanger.

Tänk snarare ”always-on” än en kampanj. En kampanj lämpar sig dock om du t.ex. vill betona att ni ska vara med på ett event framöver, om ni söker talanger för ert talangprogram, eller om ni gjort en särskild insats som bolag som ni vill nå ut med.  Punktinsatser som stöttar den långsiktiga planen helt enkelt.

Du behöver snarare se över hur du kontinuerligt kan bearbeta din uttalade målgrupp/målgrupper genom tydliga budskap kring er som arbetsgivare. Är du osäker på hur du ska göra så kan du få hjälp med det genom professionella byråer.

Att bearbeta din målgrupp över tid ger dig också ett tydligt underlag på vilken kommunikation som fungerar bäst. Många gånger innebär det fler ansökningar men det bidrar också till ett betydligt enklare arbete med search/headhunting av kandidater som inte är aktivt sökande. Det sistnämnda är ofta den största marknaden för potentiella kandidater.

Alibys konkreta tips som en easy peasy-kickstart för ditt employer brand:  

  1. Prata med en grupp medarbetare som du vet hyllar dig som arbetsgivare. Be dem att komma överens kring att skapa en lista med tio punkter om varför de väljer att jobba just hos dig. Dessa människor kommer att bli era ambassadörer!
  2. Be gruppen göra en lista med tio punkter som ni borde utveckla och förädla. Just denna del av djupdykningen missar många, men se till att ha superkoll på vad ni behöver utveckla. Mycket troligt kommer majoriteten också att uppskatta frågan eftersom ni signalerar att ni inte tror att ni är perfekta. 
  3. Se över din karriärsida och dina sociala kanaler. Vad kan du göra mer av i företagets sociala medier som driver trafik till din karriärsida? Är karriärsidan snygg och lättförståelig? Är den tilltalande och enkel att navigera på, enkel att söka jobb på? Din karriärsida är inte ett självspelande piano. Människor behöver förstå att ni har en karriärsida – ta dem i handen och led dem rätt med hjälp av dina sociala kanaler.
  4. Se över dina jobbannonser och vägen till en ansökan. Be referensgruppen ge ett omdöme kring 4–5 olika annonser för samma tjänst. En vanlig fallgrop är att många skriver till en målgrupp som troligen har en akademisk bakgrund, så tenderar annonsens innehåll att bli torrt och formellt. Vi kallar det ibland ”akademiska” som språkval. De annonser som fungerar allra bäst är de som kombinerar en tydlig (inte torr) rollbeskrivning med en portion humor samt en autentisk inblick i vardagen för personen ni söker. Våga vara personliga, ni kommer att tack er själva när ansökningarna ramlar in. Några klick, helt digitalt och helst under tre minuter. Överväg att helt och hållet hoppa över det traditionella personliga brevet, i synnerhet om du samtidigt betonar att du använder dig av kompetensbaserad metodik i er rekrytering.
  5. Har du en specifik #hashtag för dina karriärrelaterade frågor? Om inte, gör det på en gång och uppmana alla att använda sig frekvent av hashtagen i alla dina kanaler. Det gör skillnad.
  6. Glöm aldrig bort att tacka gruppen som du fått informationen från. De har gjort en värdefull insats för dig. Håll dem varma och se till att hitta en metodik för hur de kan bidra med input till er utöver sammankallade möten.

Lycka till med ditt arbete och tveka inte att höra av dig till oss om du vill ha mer vägledning.

/Vännerna på Aliby

Nyfiken på att diskutera Employer Branding? Kontakta oss gärna!

eric-mannheimer Aliby

Eric Mannheimer
0706-296808
eric.mannheimer@aliby.se