Aliby har stöttat många kunder i utmaningen (möjligheten?) att introducera en kollega utan att träffas fysiskt. Något som kanske inte varit en självklarhet tidigare är nu ett tvunget förhållningssätt. Covid-19 har definitivt fått en inverkan på hur vi rekryterar, nätverkar och onboardar nya kollegor. Utan tvekan så gör vi vårt bästa att skapa en vardag likt kontorslivet men vi kan nog alla skriva under på att det krävs kreativa lösningar för att skapa en mer mänsklig tillvaro digitalt. Detta om något blir särskilt viktigt när en ny kollega ska välkomnas och anamma en företagskultur såväl som skapa sig en uppfattning om hur vardagen ser ut bortom pandemin. Bara en sådan sak!

Här kommer våra ”keytakings” kring  hur du kan lyckas skapa en digital samvaro:

1)      Förberedelse är A och O. Att integrera nya medarbetare i en organisation förutsätter att medarbetaren får de verktyg, resurser och kunskap som krävs för att snabbt bli engagerade och produktiva. Så se till att ha all väsentlig information den nya medarbetaren behöver tillgänglig på en digital plats där informationen är lättillgänglig och relevant.

2)      Preboarding. Börja skapa en välkomnande känsla redan innan personen kommer på plats. Håll kommunikationen levande och ge gärna medarbetaren möjligheten att läsa in sig på organisationen och skapa en uppfattning om kulturen redan innan. SMS’a, facetimea och bjud in den nya kollegan i whatsupslingor etc.Har ni digitala aw’s eller fika, bjud in till dem innan kollegan börjar.

3)      Informera verksamheten om den nya medarbetaren och uppmuntra till spontana telefonsamtal eller videohälsningar, allt för att skapa närhet trots distans.

4)      Personifiera och individanpassa den digitala onboardingen så mycket som möjligt. Ha en kontinuerlig dialog om vad medarbetaren behöver för att nå bästa möjliga produktivitet och samt förstå sin roll och till den kopplade förväntningar.

5)      Fyll kalendern och schemalägg aktiviteter. Glöm inte att skapa balans mellan praktiskt information och sociala aktiviteter. Inkludera övriga medarbetare för individuella samtal, introducera övriga avdelningar inom verksamheten för att få en överblick och komplettera med formella digitala nätverksmöjligheter även utanför den egna verksamheten.

6)      Skapa varierande och engagerande innehåll. Mata inte bara med långa worddokument och powerpoints. Tänk på att ge delge ett varierat innehåll och dra nytta av dagens teknik och möjlighet att skapa interaktiv kommunikation. Videohälsningar kan skickas, videomöten kan hållas, information kan finnas som podcasts och instruktioner som videos, möjligheterna är många så ta vara på dem!

7)      Den digitala arbetsplatsen! Inför dagar då ni bestämmer er för att arbeta tillsammans och förflytta den traditionella kontorsplatsen till det digitala rummet. Gå inte miste om att kunna slänga ur sig den spontana frågan, bolla en idé eller vad det kan tänkas vara genom att koppla upp er och arbeta precis som vanligt eller om möjligheten finns ta en promenad på avstånd och ta dialogen dit.

8)      Glöm inte kontinuerlig kommunikation, utrymme för feedback och möjlighet att uppdatera eller utveckla processen utifrån vår snabbföränderliga värld.

9)      Glöm inte att ha kul! Bjud in till digitala AWs, digitala måltider, skapa quiz, digitala spelträffar eller vad just ni tycker är kul 🙂 

 

Michaela Wahlberg
0704-93 48 29
michaela.wahlberg@aliby.se