Att använda personlighetstest vid rekrytering

Begreppet personlighetstest

Även för denna tråd passar uttrycket kärt barn har många namn väl in.

Personlighetstest, begåvningstest, personlighetsanalys och intelligenstest, är några av de vanligaste formerna som används vid rekrytering. Ett test kan tillföra stort värde i en rekryteringsprocess, men det skall användas av rätt anledning, på rätt sätt och av rätt person. Köper man tex en second opinon så rekommenderar vi alltid att man inkluderar ett personlighetstest.

Många tester är helt oanvändbara utan tolkning och med tolkning kommer ansvar för den som tolkar, mer om detta längre fram i inlägget.

Att tänka på

Innan man beslutar sig för att använda personlighetstest i en rekrytering skall man ta reda på vad man vill uppnå. Har ni en seriös rekryteringspartner så ta upp frågan med dem och ta er tid att förstå vad de använder och varför. När valet är gjort säkerställ att alla kandidater får reda på att och när test skall ske och vad syftet är. Om det är en extern part som hanterar testen med kandidaten, förklara detta.

Vi fungerar alla olika men många ser ett personlighetstest som ett bevis på prestation, en tävling. Ett personlighetstest är ingen tävling och som kandidat skall man alltid hålla sig till sanningen. Även om detta är förmedlat så kommer vi stöta på kandidater som försöker få sig att framstå lite bättre än sanningen, en sk skönmålning. Vissa tester, långt ifrån alla, tar hänsyn till skönmålning i resultatet.

När det kommer till återkoppling av resultatet är det viktigt att det sker av en person som är utbildad och insatt i det specifika testet. Att återkoppla ett test kan vara mer eller mindre känsligt och man skall alltid ha gott om tid med kandidaten och inte stressa igenom resultatet.

Se till att även vara tillgänglig efteråt om det skulle dyka upp funderingar.

Ett personlighetstest är inte ett facit och det ersätter aldrig det mänskliga beslutet eller avgör en process, det är ett hjälpmedel för att fatta rätt beslut i en rekryteringsprocess. Precis som med referenser så kan det även med fördel användas som ett hjälpmedel av kommande chefer. Hur skall man leda personen på bästa sätt

 

Vad använder vi

Aliby arbetar med Psykologisk Metod som leverantör av tester och vi använder primärt deras UPP test. UPP™ står för Understanding Personal Potential och är ett personlighetstest som, med hög reliabilitet och validitet, mäter viktiga dimensioner i arbetslivet. Personlighetstestet tar cirka 50 minuter. En viktig fråga för dig som rekryterar är att genomskåda skönmålning. Forskningen visar att det är svårare än man kanske tror. UPP personlighetstest hanterar det problemet. UPP-testet är ett personlighetstest som korrigerar för skönmålning på ett vetenskapligt validerat sätt.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med personlighetstester och diskutera ett case där ni överväger att ta in tester, hör gärna av er så delar vi med oss av vår kunskap.

Vi ses,

Lars Ohlson

Senior rekryteringskonsult och grundare till Aliby Consulting