Ser du en ingång eller en utgång? Det står tydligt Exit, men jag ser en ingång, det är ljust och där jag står är det mörkt. Kan inte få det till något annat en än en ingång, en möjlighet.

 

Reflekterar ofta över drivkraften i entreprenörskapet och tror det handlar om just detta, att se något som någon annan inte gör. Det är det som skapar möjligheter.

Så här snart tre år in i mitt egna företagande så har vi varit med om mycket, med- och motgång, anställningar och avställningar, vunna affärer, tappade affärer osv. Under första året som företagare tänkte jag ofta, men det här var ju inte så svårt, varför gör inte fler det.

Efter tre år känner jag fortfarande att det är det roligaste som finns och det bästa val jag gjort att bli just egen. Men det är svårare än det första året. Kraften som skapas när jag gör något nytt lägger sig efter ett tag, beroende på omfång på uppgiften så kan det ta olika lång tid men den lägger sig. Då gäller det att hitta nya kraftkällor, att utveckla och att utvecklas, som person, som företag, som ledare och som individ.

 

Jag brukar provocera ibland och säga att de flesta människor når sin fulla potential vid 30 och sen stannar eller dalar den. Många nöjer sig med Ok eller lagom och orkar inte etablera nya kraftkällor när de gamla tar slut. Kanske även detta är en källa till entreprenörskapet att orka hitta ny kraft när den gamla tryter.

Kan alla vara entreprenörer, nej det tror jag inte, men fler kan bli det, det är jag säker på. Att finna kraft är inte alltid det enklaste, speciellt inte under Q1 i Sverige som ofta numera kantas av grått, blött och asocialitet (finns det ordet, vet ej). Men det är då man ska tänka som mest positivt, snart vänder det, snart kommer en ny källa till kraft visa sig och vips är den där. Den mentala kraften får aldrig underskattas, den är allt.

Ni som har följt mig vet att jag gått igenom svåra saker och det är just denna kraft som drivit och fortsätter driva mig, att se ljuset, vetskapen att det kommer något nytt. Det har alltid varit så och kommer alltid att vara så. Efter natt kommer dag, efter regn kommer solsken efter förlust kommer vinst. Men bara om du vill.

Så en uppmuntran till alla februaritrötta, det kommer ljus!

 

Bjussar på vår omarbetade och fräscha logga nedan, rosa i mörkret, bara en sån sak.

Fridens liljor,

Eric