Butterfly effect, internationella tjänstebanken, det finns många namn och stories kring det. The ripple effect, den gillar jag. Anyway allt detta handlar om att bra saker och handlingar leder till fler bra saker och handlingar, iaf är tanken med det så.

Min lekmannamässiga tolkning av detta är att positiva saker smittar av sig.

Vad man inte pratar om är hur otroligt smittsamt motsatsen är, är det negativa. Den smittsamma negativismen. Det är inte fel att ha en dålig dag, det är naturligt, men det är smittsamt. Tom på telefon smittar det. En säljare på gott humör och med rätt mojo blir mer framgångsrik och inte bara det, hen smittar sina kollegor, medresenärer på bussen etc. Alla påverkas i positiv riktning. Men tyvärr är det exakt likadant med negativismen.

Vad är min poäng här då, jo enkel. Människor som inte tar sig ur sin negativismen, en timma en dag eller mer, riskerar att sänka hela laget och ännu fler. Tänk dig en busstur till jobbet, bussen är full av grumpy personer. tom chauffören muttrar när du stiger på, inte f-n får du en bra dag.

Du kommer in på ett ledningsmöte, där det första som händer är att chefen visar en slide med röda siffror och beklagar sig, där har vi ngt värre faktiskt, klag, det smittar mer än grumpyness.

Reflektera oftare och gör det spontant fick jag höra idag, jag tar det längre. Våga analysera och reflektera de små segrarna, direkt när det sker. Vad händer då, jo du fastnar i något positivt och vill kopiera det.

Så ja, tänk positivt och håll dig långt borta när du är negativ. Lite som förkylningar, de flesta vuxna går till jobbet med förkylningar, för det är bara förkylningar, men det smittar likt förbaskat och det är jobbigt för då blir fler sjuka.

With a smile

Johan Persson,

Rekryteringskonsult, Skåne

#nypåjobbet #ständigtpositiv #ochsmittsam:)