Posts

Sticker du ut?

 

Det har förmodligen alltid varit lika aktuellt, grunden är överlevnad, den som sköt den fällande pilen fick mat till sin familj. Det var då.

Idag pratar jag om att sticka ut i affärssammanhang, för att få affärer och för att överleva som bolag. De flesta bolag verkar i en redan etablerad bransch, få har lyckan att vara själva i sin gren. Alltså behöver alla sticka ut från mängden.

Det bästa sättet att sticka ut vore att skapa en affär som man är ensam om och som har hög efterfrågan, lite klurigt, så hur gör alla vi andra som inte lyckats med det.

 

Att besvara frågan varför är centralt

Simon Sinek pratar mycket om why, varför man gör det man gör ska genomsyra allt man gör och då blir det riktigt bra och alla vill köpa, lite så. Fräls dig själv och sen andra.

Min upplevelse är att inte så många har ett grundat why, vare sig som personer eller som bolag så kanske bara detta gör att man sticker ut.

 

Alibys why lyder; Because we love people and business, in that order and always togheter.

 

Detta är ledstjärnan i allt vi gör. På det vill vi måla världen lite mer rosa, inte bara för att det är en snygg färg utan även för att det sticker ut.

Men desto viktigare är vad vi menar med det, vi vill förändra och förbättra för dem vi möter. Vi verkar i en bransch som är extemt generisk och där ingen tror att någon kan sticka ut.

 

Våga tänka annorlunda

Allt ovan är förmodligen bra, men det som människor vi möter säger om oss är att vårt tankesätt sticker ut, att vårt synsätt på marknaden är annorlunda. Vi har nämligen valt att se IT management som ett gränssnitt som möter alla delar av en organisation och dess behov. Ett paraply som fångar upp krav, önskemål och behov från organisationen och driver transformation som i sin tur driver bolagen.

Jag blir glad av att höra detta- att vi sticker ut- det gäller givetvis att leverera på allt detta, men om vi inte får trust genom att sticka ut så får vi aldrig den chansen.

 

Kuriosa i sammanhanget som jag hörde häromdagen.  Uttrycket ”Dont stick your neck out” -kommer ursprungligen ifrån när man förr i världen halshögg höns och då höll fast dem för att få dem stilla- av ren reflex sträckte hönsen på halsen i panik. Men det underlättade de facto själva halshuggningen….anyway, inte så passande på det jag vill säga ovan och 2018 är det ofarligt att sticka ut halsen, om man inte är höna då kanske.

Önskar en fin utstickardag.

Eric Mannheimer

0706-296808/ eric.mannheimer@aliby.se

Lämna en kommentar:

E-postadressen publiceras inte.