Posts

Boxa in folk eller tro på jokrar?

 

Om du inte har gjort något, är det samma sak som att du inte kan det eller vill det? 

 

Allt för ofta träffar jag kandidater som är frustrerade för att de inte kommer vidare i processer för att de inte har rätt erfarenhet. Rekryterare eller anställande chef vågar inte gå vidare med kandidater där man inte kan få ”bevis” på att kandidaten har gjort liknande saker. Man hamnar som kandidat, oavsett nivå i karriären, i en box.

 

Visst- det är det enklaste och tryggaste sättet, men handlar det inte om vad du kan, vill och tror att du kan åstadkomma snarare än att coppa det du redan gjort.

 

Talang handlar för mig om att åstadkomma något bra och föra en organisation i dess strategiska riktning och förbi den. Talanger har en drivkraft som kan skapa förändring och förbättring. Min erfarenhet säger mig att talanger sällan har helt logiska CV’n. Ett ologiskt CV är ett tecken på vilja och driv, de viktigaste ingredienserna för att slå en strategi.

 

Men även talanger får alltså stopp i processen för att man stöter på försiktiga generaler.

 

Vi jobbar ofta med ”wild cards” eller ”jokers” i våra processer. Kandidater som inte har alla rätt på pappret men som vi, genom vår erfarenhet och personkännedom, bedömer har det som krävs för uppdraget och kan tillföra bolaget det där lilla extra.

 

Ofta, inte alltid, går dessa kandidater långt i processerna om inte hela vägen och våra kunder uppskattar att vi vågar utmana. De som uppskattar det mest är kandidaterna som har tröttnat på att bli boxade.

 

Allt blir lite roligare och troligen bättre om man vågar utmana boxen. Så nästa gång du tvekar för att du inte hittar bevisen, tveka inte utan våga. Det kommer uppstå magi, jag tror verkligen det.

Önskar vårt ovärderliga nätverk en fin valborg.

 

Eric Mannheimer

CEO & grundare Aliby Group

+46 706 29 68 08

Kommentarer är stängda för denna post...