Posts

Varför anlita en Interim Manager?

Anlita en interim manager eller anställa en chef?

Som gammal bemanningsräv så frågar jag från ryggmärgen – Skall man hyra in en chef eller anställa en chef? Frågeställningen kring själva behovsbilden är som i vilket projekt som helst avgörande för resultatet. Att ta in en Interim manager för rollen som CEO, CIO, CTO eller annan ledarroll kan vara ett suveränt drag, om man är säker på varför man gör det. Det händer att vi får svaret att kunden inte vill låsa sig till det ena eller det andra och vi kan presentera båda lösningarna. Jag tror inte det är rätt. Saker och ting kan ändra sig längs vägen, absolut- men personer som väljer den interima banan är inte drivna av samma saker som de som vill vara anställda – iaf sällan!

Så när vi får frågan om att ta in en Interim manager så är det oerhört centralt att bena ut var kunden kommer ifrån, var man står i dag och vart man är på väg- dvs vad och hur vill man att en interim ledare skall förflytta och till vad? Vilka krav kommer man ha på en interim ledare och vilket mandat har hen. Skiljer sig detta från om det hade varit en anställd chef och isf varför?

Ställer du inte rätt frågor så får du inte rätt svar. Får du inte rätt svar så kommer du inte få rätt kravbild och har du inte rätt kravbild så är sannolikheten att projektet och/eller rekryteringen kommer att haverera och alla inblandade tappar tid, pengar och trust i varandra.

Vi saluför rekrytering och konsulttjänster, men jag erkänner villigt att jag är allergisk mot lösningar utan slut. Dvs man köper konsulter år efter år utan att reflektera över varför och om det är nödvändigt.

Vad jag försöker säga är att en konsult är en konsult och skall användas som en konsult inte som en anställd. Vår bransch har skapat begreppet ”Hyr-köp”. Är inte det en typisk svensk lösning så säg, lite lagom så där och man behöver inte välja- Well jag anser att det inte är läge att vara ambivalent när det kommer till att kompetensförsörja på strategisk nivå. På roller där man söker personer i början av sin karriär så är hyrköpet en perfekt lösning men inte lika användbart på högre höjd.

Passar på att önska en varm och härlig vår helg (iaf i Berlin).

Vi ses.

Eric

Kommentarer är stängda för denna post...