Posts

Second opinion- ett billigt sätt att inte göra dyra misstag

Second opinion kan avgöra allt

Nyligen satt jag och diskuterade med en av många briljanta och drivna entreprenörer  på Epicenter i Stockholm. Det visar sig att han är på väg att anställa en utvecklare- en roll som är kritisk för att denna upstart skall komma vidare i bygget av sin produkt. Det var tydligt att en second opinion behövdes.

Kandidaten är nästan i mål och det enda som saknas är att signa anställningsavtal, entreprenören visar tydligt att han är osäker på hur bra utvecklaren verkligen är när det kommer till själva koden och han har själv inte den kompetens som krävs för att avgöra detta. Han är alltså på väg att anställa en person som han inte vet kan göra det som krävs för att ta bolaget till nästa nivå.

Under min tid på Titan IT så arbetade vi med ett specifikt testverktyg framtaget för just utvecklare, så jag rekommenderade entreprenören att göra en second opinon med detta test för att få svart på vitt. Vi connectar honom med testet och han säger som det är till sin kandidat, att han vill testa hens skills- Vad händer? Jo utveklaren vägrar göra testet. Kanske var hen bra och inte tyckte det var värdigt eller så var hen inte så bra som hen ville ge sken av.

Entreprenören backar givetvis ur rekryteringen och går vidare med andra kandidater som vill göra testet.

Så min poäng är- sitt inte och grubbla själv på om någon är rätt eller ej. Oavsett om det är kodkunskap eller ledarförmåga ni söker svar på så finns det verktyg och personer som kan hjälpa er med en second opinion. Det är ett enkelt och i sammanhanget billigt sätt att komma undan riktigt dyra misstag. En ledare som inte kan leda kan kosta ett bolag lika mycket som en utvecklare som lägger fel grund för en startup som därmed kanske havererar.

Här kan ni läsa ett exempel på hur vi hjälpt en kund med second opinion på en VD rekrytering och andra referenser till Aliby:

https://www.aliby.se/referenser/sh-pension/

Behöver ni hjälp och ett extra öga på en process, hör av er så ser vi om vi är rätt för just ert case.

Eric Mannheimer

CEO Aliby

Kommentarer är stängda för denna post...