Posts

VD Rekrytering

Konsten att rekrytera rätt VD

Att rekrytera en VD är en konst i sig det är otroligt centralt att det blir rätt. I vår bransch brukar man lite slarvigt säga att en felrekrytering i genomsnitt kostar 700 000…. Att rekrytera fel VD är ovärderligt (i ordens negativa bemärkelse that is)

Aliby, eller snarare vi som driver bolaget, har genom åren gjort flera rekryteringar till ledande befattningar, ett antal av dem på högsta nivå. Just nu arbetar vi med en VD rekrytering för ett mindre tech bolag och vi har nyligen hjälpt en annan kund med second opinions i deras VD rekrytering. Här kan ni läsa mer om detta case om ni är intresserade: https://aliby.se/#referenser

Men min poäng är inte vad vi har gjort utan hur viktigt det är att man hanterar processen korrekt. Som leverantör blir man smickrad och glad över att få dessa prestigeuppdrag. Man går ut med en pitch om rollen i fråga och vips händer något som sällan händer i vår bransch, du får respons på din ”annons”. Många känner sig kallade till en roll som VD- men få är utvalda- och ännu färre är rätt för just det case du jobbar på.

Nästan alla du tar in på intervju menar att de är rätt för rollen – men långt ifrån alla är rätt.

Urvalsprocessen i en VD rekrytering är en skör balansgång. Kandidaterna får förväntningar och börjar se sig själva i VD stolen. Det gäller mer än någonsin att ”managera” allas förväntningar och hålla tät och tydlig återkoppling med alla inblandade.

För oss på Aliby är det en ära att få dessa prestigeuppdrag- och vi tar dem på största allvar.

Har du behov eller bara funderingar kring rekrytering på hög höjd, hör av dig till oss så diskuterar vi gärna ditt case närmare.

Eric Mannheimer, eric.mannheimer@aliby.se alt 0706-296808

CEO, Aliby Consulting

Kommentarer är stängda för denna post...