Posts

Förändringsledning i digitaliseringens tider

Behöver digitalisering förändringsledning?

Förändringsledning, eller change management som vissa tycker låter coolare, är ett begrepp som används allt oftare. Det börjar nästan bli som “många bollar i luften” och stresstålig, ett utryck som används lite för ofta tycker jag.

Enligt wikipedia som betyder ordet följande;  ett strukturerat tillvägagångssätt för att ledsaga individer, grupper och organisationer från nuläget till ett önskvärt framtida läge.

Med den definitionen så ställer jag mig frågan – är det inte alltid så i ett företag 2017? Det låter som ledarskap för mig. Visst kan det vara så att vissa bolag behöver mer eller mindre förvaltning, men individer, grupper och organisationer behöver väl alltid ledsagas från nu till önskat läge, oavsett önskat läge.

Jag vill mena att förändringsledning skall användas kontinuerligt i organisationer som inte vill växa fram, så jag förstår att ordet används så flitigt. Alla ledare bör ha ett mått av förändringsledning i sig och har man inte tillräckligt så skall man som ledningsgrupp eller styrelse inte tveka på att byta kompetens.

Vi pratar mycket om hur mycket snabbare det går idag och att guldklocketiden är över- och absolut möter vi oftare och oftare personer som själva väljer att stiga av för att de känner att de inte har rätt förutsättningar för att göra det de vill med bolagen. Det är starkt av individer att våga stiga av för att de inte kan skapa rätt läge, kanske är det för mycket förändring kopplat till deras kapacitet eller vice versa.

Jag uppmuntrar ofta kompetenta person att våga göra det de är bäst på och att inte ta det för allvarligt att säga upp sig om det inte stämmer. Att sitta kvar på en hög position när man inte har/ får eller kan få rätt förutsättningar är en ren lose-lose situation. Det är inte bara organisationer som behöver change management även individer som vi just fick lära oss av Wikipedia, även förändringsledaren behöver förändring.

Vi kan absolut inte allt och vi skall inte säga att vi är förändringsledare – men vi har genom åren arbetat med så otroligt många organisationer och individer att vi har lärt oss när vad bheövs och vem som skall göra det. Vi kan bedöma när man behöver vilken typ av förändringsledare.  Så hör gärna av dig om du vill ha förändring på något sätt.

Förändring är kul – också när det påverkar mig!

Eric Mannheimer

Förändringsbenägen CEO och lycklig entreprenör

Kommentarer är stängda för denna post...